Chipolataworstjes met gekarameliseerde uien, mosterdpuree en klassieke caprese

Een heerlijk en uitgebalanceerd hoofdgerecht met sappige geroosterde chipolataworstjes, zachte mosterd-aardappelpuree en zoet gekarameliseerde uien, gecombineerd met een frisse caprese van tomaten, mozzarella en basilicum. Comfortfood met een mediterrane twist!
No ratings yet
Prep Time 20 minutes
Cook Time 35 minutes
Total Time 55 minutes
Course Hoofdgerecht
Cuisine Mediterraan
Servings 4 personen
Calories 710 kcal

Equipment

  • Kookpan
  • Ovenschaal of bakplaat
  • Koekenpan
  • Aardappelstamper of pureeknijper
  • Snijplank en mes

Ingredients
  

  • 8 Chipolataworstjes
  • 3 Grote uien In ringen
  • 2 el Olijfolie
  • 1 el Roomboter
  • 1 tl Bruine suiker
  • 1 el Balsamicoazijn
  • naar smaak Zout en versgemalen peper
  • 1 kg Kruimige aardappelen Geschild en in stukken
  • 50 g Roomboter
  • 100 ml Warme melk
  • 1.5 el Grove mosterd
  • naar smaak Zout
  • 3 Grote rijpe tomaten In plakken
  • 2 bollen Mozzarella Ca. 250 g, in plakken
  • Verse basilicumblaadjes
  • 2 el Extra vierge olijfolie
  • Balsamicoglazuur of balsamicoazijn Enkele druppels
  • naar smaak Zout en peper
  • optioneel Fijngesneden bieslook of peterselie Voor serveren
  • optioneel Jus of extra boter Voor op de puree

Instructions
 

  • Kook de aardappelen in gezouten water in ca. 20 minuten gaar.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de chipolataworstjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel licht met olie en rooster 25–30 minuten, halverwege omdraaien.
  • Verhit olie en boter in een koekenpan. Voeg de uien toe en bak op laag vuur 10 minuten. Voeg de suiker en balsamico toe, laat nog 10–15 minuten zacht karamelliseren. Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de aardappelen af en stamp fijn met boter, melk en mosterd. Proef en breng op smaak met zout.
  • Leg afwisselend plakken tomaat en mozzarella op een schaal. Strooi er wat zout en peper over, garneer met basilicum. Sprenkel olijfolie en wat balsamicoglazuur of -azijn eroverheen.
  • Verdeel de puree over de borden, leg er 2 chipolataworstjes op en schep wat gekarameliseerde uien erover. Serveer met een portie caprese aan de zijkant. Werk eventueel af met verse kruiden.

Notes

Caprese-variant: Voeg een paar plakjes avocado of geroosterde paprika toe voor extra kleur en smaak.
Dieetoptie: Vervang boter en melk door plantaardige varianten voor een lactosevrije versie.
Vooruit werken: De uien en puree kun je vooraf maken en vlak voor het serveren opnieuw verwarmen.

Nutrition

Calories: 710kcalCarbohydrates: 48gProtein: 26gFat: 44gFiber: 5g
Keyword aardappelgerecht, caprese, comfortfood, herfst, vlees, winter, worstjes, zomer
Tried this recipe?Let us know how it was!
en_GBEnglish