Bobotie

2 personen

Ingrediënten

  • 300 gr rundergehakt
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 groene appel
  • 50 gr rozijnen
  • 1 à 2 eetlepels abrikozenjam afhankelijk van de zoetheid van je jam
  • 75 gr crème fraîche of 2 witte boterhammen geweekt in melk
  • 0.5 theelepel kurkuma
  • 1.5 eetlepel kerriepoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 0.25 theelepel kaneel
  • 1 snuf zout

voor de toplaag

  • 2 eieren
  • 150 ml volle melk
  • 1 snufje zout
  • 1 mespuntje kurkuma optioneel, maar geeft mooie kleur
  • 3 laurierblaadjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en wel de rozijnen in een bakje met water. Snipper je ui en teentjes knoflook en snijd je appel in kleine blokjes. Kruidig gehakt maken Verwarm wat olie in een koekenpan en fruit hier eerst je ui in, gevolgd door de knoflook. Is het allemaal lekker zacht? Dan mogen nu het gehakt en de specerijen erbij (kurkuma, kerrie, komijn, kaneel, zout en naar smaak chili). Bak goed rul. Giet het water van de rozijnen af en voeg samen met appel en abrikozenjam bij je gehakt. Schep goed door en bak nog 2 minuten. Haal van het vuur een schep de crème fraîche erbij. Ga je voor in melk geweekt brood, knijp dan eerst het overtollige vocht eruit en meng dit dan door het gehakt. Schep in een ovenschaal en druk goed aan met de achterkant van je lepel. Je wilt namelijk niet dat straks al je ei-mengsel er doorheen zakt. Klop de eieren met melk, een snufje zout en eventueel een mespuntje kurkuma los en giet over je gehaktmengsel heen. Leg de blaadjes laurier bovenop. Afbakken Plaats de bobotie in het midden van de oven en bak in 25 tot 30 minuten af. Laat 5 minuten afkoelen en opstijven, voordat je het serveert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *